Des d’inicis de març, des de Fundesplai duem a terme tallers d’educació sexual i afectiva a 13 centres educatius de Cornellà de Llobregat. Els centres educatius –11 dels quals, d’educació infantil i primària– obren les aules de 5è i 6è de primària i 1r de Batxillerat, als tallers de sexualitat. Promoguts per l’Ajuntament de Cornellà i dinamitzats des de la Unitat de Salut i Educació Emocional de Fundesplai, hi participaran un total de 36 grups d’infants i joves fins a finals d’aquest curs 2023-2024; sent aproximadament 720 infants i joves del municipi.

Els tallers, d’entre una i dues hores de durada, són dinamitzats per una psicòloga especialitzada en sexologia clínica i educació en salut sexual. L’objectiu és oferir un espai segur, on infants i joves puguin expressar-se amb llibertat i aprendre a partir de les activitats, la conversa i l’experiència pròpia del taller. Es busca, a més, normalitzar l’educació sexual, apropant-la d’una manera natural i sempre tenint en compte l’edat dels i les participants.

En aquests espais d’educació sexual i afectiva tractem temes com els canvis físics, socials i emocionals de la pubertat, la diversitat d’identitat sexual, les relacions afectives, el llenguatge inclusiu, el consentiment, etc. A la vegada, es treballen aspectes relacionats amb les habilitats personals –cognitives, emocionals i socials–, que promouen una vida més saludable, autèntica i plena. Són les habilitats per la vida, definides per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), entre d’altres: l’autoestima, l’empatia, la comunicació assertiva, el pensament crític i el maneig d’emocions.

Fins al moment, el professorat dels centres està valorant positivament els tallers, veuen els seus grups motivats i participatius, i tenen interès a continuar realitzant-los: “Molt interessant i necessari”, “la sexualitat clara i senzilla” – Escola El Pilar; “La naturalitat amb la qual ha parlat de tots els temes” – Escola Antoni Gaudí;  “Molt oberta, comunicativa i resolia els dubtes dels alumnes” – Escola Santa Eulàlia; “La naturalitat”, “Era força dinàmic per als infants perquè hi podien participar” – Col·legi Sant Antoni Mª Claret.

L’educació sexual és una assignatura pendent, tant a les aules, com als barris. Sovint es viu la sexualitat des de la vergonya i el tabú. En els tallers es dona la benvinguda i s’acompanyen aquestes sensacions. La sexualitat forma part de les persones; està present en el cos i la biologia, en la identitat, pensaments i imaginació, en les relacions interpersonals, cultura i creences. Per això, cal abraçar-la i estimar-la.

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai