Prop de 300 responsables i monitores i monitors dels 127 esplais i projectes de lleure de la Federació Catalana de l’Esplai–Fundesplai van participar dissabte 9 de març de 2024 a la seu de Fundesplai a l’Agofedesplai 2024. Es tracta de la jornada anual de l’entitat que aplega els esplais i en la qual es va destacar la importància de l’Estratègia de Reconeixement del Lleure Educatiu impulsada pel Govern de la Generalitat.
La jornada va començar amb la presentació a càrrec de Maria Ferrer, Presidenta de la Federació Catalana de l’Esplai: “Els monitors i les monitores d’esplai representeu el cor que batega de les entitats. Sou els que poseu en pràctica els valors fonamentals de l’esplai, com la solidaritat, la participació, el respecte i la llibertat”.
Posteriorment, va intervenir Núria Valls, Secretària d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya, qui va explicar la rellevància de l’Estratègia de Reconeixement del Lleure Educatiu: “El reconeixement als moviments de lleure era una assignatura pendent. A Catalunya tenim un moviment de lleure molt divers que fa molts anys que hi treballa i mereix un reconeixement: l’hem de reivindicar, l’hem de reforçar i hem de poder explicar a tothom què significa aquest moviment. El moviment de lleure és una escola de ciutadania pel futur i si no el reforcem ens estarem perdent molts valors que volem per a la societat del futur”. Per la seva part, Dèbora Garcia, Regidora d’Esports i Joventut de l’Ajuntament del Prat, va posar de relleu la tasca comunitària que fan de manera quotidiana monitores i monitors.
La jornada de la Federació es produeix pocs dies després que el Consell Executiu del Govern aprovés l’Estratègia de Reconeixement del Lleure Educatiu a Catalunya que ha de garantir un millor finançament, visibilitat i inclusió social de les entitats i associacions de lleure educatiu. Entre altres mesures, l’acord inclou l’augment de les subvencions a les entitats i les federacions, més visibilització i reconeixement de la tasca i trajectòria dels moviments, mesures per garantir la inclusió i la igualtat o la creació d’un Consell Consultiu del Lleure Educatiu per tal d’identificar les problemàtiques i plantejar polítiques a mitjà i llarg termini per assegurar la viabilitat del sector a través de recursos i mitjans materials, humans i econòmics.
Recursos pedagògics per treballar el benestar emocional amb infants i joves
Posteriorment, monitores i monitors es van dividir en grups per participar en 10 tallers sobre el benestar emocional dels infants i els joves. Entre aquests, destaca “Gen (ERE)Z” per reflexionar sobre el paper que l’educació pot tenir en valors educatius relacionats amb la igualtat de gènere i de diversitat sexual, sense deixar de banda el fet de proporcionar recursos i estratègies que es puguin incorporar a les activitats i la intervenció educativa.
També es va fer un taller sobre educació emocional, “Naturalesa emocional”, una proposta per cuidar el desenvolupament natural i emocional a través de la connexió amb els ritmes i cicles de la natura que ajuden a endreçar el món interior.
Una altra de les formacions destacades va ser “ParticipACCIÓ”, centrada en les estratègies per impulsar la participació dels infants a les entitats de lleure. A l’Agofedesplai també es van fer altres sessions per promoure hàbits saludables dels infants i joves a Internet i les xarxes socials, sobre seguretat en el lleure o diversitat funcional.