Es van fer tallers formatius contra els abusos sexuals a la infància, la gestió emocional, la participació infantil o l’ús de les tecnologies, entre d’altres.

Prop de 300 responsables i monitores i monitors dels 129 esplais i projectes de lleure de la Federació Catalana de l’Esplai-Fundesplai van participar el 4 de març a l’Agofedesplai 2023. En la jornada anual de l’entitat es formen els i les participants en diferents tallers sobre prevenció d’abusos sexuals a la infància, la gestió emocional o com impulsar la participació d’infants i joves a les entitats de lleure, entre d’altres.

L’acte va comptar amb les intervencions d’Esther García, regidora de Joventut de l’Ajuntament del Prat de Llobregat; Josep Gassó, president de Fundesplai; i Carles Campuzano, conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.

En les seves paraules, García va posar de relleu la importància del compromís de monitores i monitors amb l’educació en el lleure d’infants, joves i famílies i com, des del món local, contribueixen a una ciutadania compromesa. Gassó, per la seva banda, va dir: “A través del món de l’esplai, infants i joves descobreixen la possibilitat de construir un món millor”. Va agefir: “Els valors de l’esplai no acaben en les parets del local, sinó que conformen una manera de veure el món que ens porta a teixir aliances amb altres per fer un món més just i sostenible”.

Finalment, Campuzano va recordar la trajectòria de l’entitat: ”Des del Club d’Esplai Bellvitge, el Movibaix a la seu de Fundesplai a Sant Cosme (El Prat de Llobregat) on estem avui explica com el lleure educatiu ha contribuït a transformar el món: els valors que impulsa per una societat més justa, inclusiva, empàtica, de ciutadanes i ciutadans responsables els uns amb els altres, són fonamentals i ajuden a construir comunitat, una tasca on nosaltres serem aliats”.

agefesplai23 formacions

També van intervenir Maria Ferrer, presidenta de la Federació Catalana de l’Esplai, i Mireia García, cap del Departament de Lleure de Fundesplai. Ferrer va destacar el paper dinamitzador i inclusiu dels esplais a les comunitats: “Som teixit associatiu ric i divers, som un dels motors principals de la dinamització comunitària dels barris, participem de l’extensió de la cultura popular a la vida quotidiana i aportem, des de les diferents funcions socials i educatives que desenvolupem, importants factors compensatoris als nostres territoris.” Una idea amb la qual va coincidir García: “En aquest paper dinamitzador la tasca en educació en valors que fan monitores i monitors cada dia a barris de ciutats i pobles a favor d’infants, joves i famílies és fonamental”.

A la jornada es va presentar l’Informe de Gestió 2022-23 on, entre d’altres temes, es va destacar la recuperació de la normalitat en les activitats de lleure educatiu, la campanya de beques -amb un important creixement de peticions respecte d’anys anteriors-, l’impuls en la formació dels equips, el treball educatiu al voltant de la proposta pedagògica “Menjar canvia el món”, però també al voltant de la Pau, la igualtat de gènere i la violència zero o la campanya per reivindicar el #DretalLleure amb motiu del Dia Universal dels Drets dels Infants del 20 de novembre.

Un altre dels elements destacats de l’Informe de Gestió va ser el treball en projectes audiovisuals amb joves a través d’Educlips: aquest curs han participat 81 joves de cinc entitats que, amb la col·laboració d’educadores i educadors, han elaborat diferents vídeos de sensibilització sobre la diversitat afectiva i sexual, la igualtat de gènere, les capacitats diverses o la interculturalitat per a la plataforma Tik Tok.

Recursos pedagògics per treballar amb infants i joves

Durant la jornada monitores i monitors van participar en tallers de diferents temàtiques. Entre aquests, van destacar ‘Trenquem el silenci dels abusos sexuals’, a càrrec de Carme Diaby (formadora, escriptora i activista per a la prevenció dels abusos a menors), per conscienciar, prevenir i actuar davants els abusos sexuals a la infància.

També es va fer un taller sobre educació emocional, ‘Keep Calm’, a càrrec de Maria José Cuartero (de Fundesplai), per donar eines i recursos per a la gestió emocional en els grups d’infants i joves de l’esplai. Una altra de les formacions destacades va ser ‘ParticipACCIÓ’, de Míriam González, centrada en oferir dinàmiques i recursos per fomentar la participació infantil.

El matí s’ha completat amb altres sessions per combatre el masclisme (llenguatge, actituds, etc.) a l’esplai, per desmuntar fake news a Internet i les xarxes socials, i aprendre a verificar notícies, per tenir eines de contenció no violenta en cas d’una crisi conductual d’un infant o jove, per conèixer que són els espais familiars, sobre excursionisme, cançons o receptes saludables.

Col·laboració transfronterera en el lleure educatiu

Trobada fedesplai i francas

En aquest acte es va presentar el projecte 195 km d’agermanament entre el moviment de lleure educatiu francès Les Francas i la Federació Catalana de l’Esplai. Es tracta d’un intercanvi entre entitats que es fa durant les assemblees de la Federació i la de Les Francas.

Servirà per reflexionar entorn el lleure educatiu, sobre educació ambiental i inclusió, i partir de la feina feta es crearan cursos online gratuïts sobre cadascuna de les temàtiques pels equips educatius d’ambdues entitats. També pretén crear sinergies entre tots dos moviments, consolidant de forma progressiva la relació i aliança a una banda i altra del Pirineu.

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai