Quin fil utilitzarem?
La Participació dels infants i joves i el Treball en Xarxa
Per teixir una peça de roba és imprescindible tenir fils. De la mateixa manera, la participació i protagonisme dels infants i joves és vital per l’elaboració d’un projecte d’ApS. Els fils poden ser més gruixuts o més prims o bé de colors i textures diverses; en cada projecte les característiques dels infants i joves i del grup i el protagonisme que prenguin marcaran com serà la seva participació.
La participació activa és clau per aprendre des de l’experiència a ser subjectes actius i de transformació de l’entorn on viuen i a comprometre’s socialment.
És molt important que en la mesura del possible el projecte d’ApS incorpori la participació dels infants i joves des del primer moment i en totes les etapes del procés; en funció de les seves capacitats individuals i grupals i amb el guiatge d’una persona adulta. Segurament amb els més petits, en les primeres etapes del projecte l’equip educatiu té un paper central, però hem de fer-los el màxim de partícips. Com a guia sobre com treballar la participació en funció de les edats i els grups podeu consultar Àgora, una proposta educativa per a la participació. Aquesta proposta ens recorda que la participació:
Es dona a partir d’un entrellat de relacions i de l’experiència de viure en col·lectivitat, i abasta diferents àmbits: l’individual, el de grup i la comunitat. És a través de cadascun d’aquests àmbits que incidirem de manera particular en aquells valors que estimulem l’aprenentatge de la participació: l’autonomia, l’autogestió i el compromís social.
Tal com ens proposa aquesta definició la participació es dona a partir d’un entrellat de relacions; relacions entre el grup d’iguals, amb altres grups i també amb altres entitats. Així doncs, aquest element de participació fa referència al protagonisme de l’infant i el jove, però també a la necessitat de crear treball en xarxa amb les entitats del territori per tal que el projecte provoqui implicació i impacte social.
Quin teixit construirem?
El Servei
Quin teixit volem construir? Ens hem de plantejar quin servei a la comunitat volem i podem fer i prendre mides a la realitat per construir el patró de roba que creiem més convenient; tot fent una anàlisi de les necessitats reals de l’entorn i construint una resposta adequada.
En aquest sentit, hem de tenir en compte que el servei és una acció que parteix sempre de necessitats socials, reals i possibilistes que es converteixen en reptes per millorar la societat. Aquestes necessitats estan lligades a aquelles condicions que es consideren útils i positives per l’autorealització individual i col·lectiva i per aconseguir una certa qualitat de vida. Quan la seva carència afecta un grup es consideren socials. Varien en funció del context, però alhora sempre van lligades a les nocions de drets fonamentals, justícia social i dignitat humanes.
És per a la comunitat i vers els altres: amb iniciativa i implicació social sorgeix de la decisió dels infants i joves i s’adequa a les seves capacitats i habilitats requereix reconeixement i reciprocitat: generant una relació horitzontal i d’aprenentatge comú, construint un impacte transformador i formatiu, i sense generar relacions assistencialistes és significativa i produeix satisfacció de les persones participants.
Implica un treball en xarxa, imprescindible perquè tingui una repercussió i impacte social, i cooperatiu. Es pot dur a terme en un entorn immediat, pròxim o global, segons les característiques del projecte.
Què ens ajudaran a aprendre les agulles a cada puntada?
La Reflexió i els Aprenentatges
Amb les agulles podem anar unint les puntades i accions al llarg del projecte, teixint a poc a poc per convertir el fil en un teixit nou; transformant així una necessitat en una situació que li doni resposta. Després de cada puntada, podrem pensar i reflexionar sobre com s’està construint el teixit i aprendre de com ho estem fent.
La reflexió és transversal a tot el procés del projecte i present en totes les fases. Ens permetrà prendre consciència de la realitat, valorar quines accions hem de dur a terme i un cop fetes, veure com les podem millorar.
A més, ens proveirà de les eines per a fer explícits els aprenentatges que anem fent al llarg del procés i consolidar-los; tot construint una pràctica reflexiva que ens acompanyarà en el projecte d’ApS i que aportarà a infants i joves autonomia i eines per construir un pensament i acció propis i crítics.
Els aprenentatges que ens proporcionaran les agulles que aniran transformant el fil en teixit, ens recorden que els projectes d’ApS tenen una clara intencionalitat pedagògica:
- Activa: basada en l’experiència i l’acció del servei, on s’aprèn fent coses reals i d’utilitat social.
- Reflexiva: on la reflexió permet entendre la realitat i detectar-ne les mancances per millorar la mateixa acció. Establint un procés de pràctica reflexiva: acció-reflexió-accióreflexió-… fonamentant-ne l’aprenentatge.
- Crítica: promovent el rol de subjectes actius amb capacitat de transformació, implicació i compromís social entre infants i joves.
- Amb un aprenentatge significatiu: partint del coneixement de què sap l’infant i jove i construint a partir d’aquí nous coneixements.
- Amb un aprenentatge transversal i integral: aglutinant diferents tipus d’aprenentatges i competències a través d’un sol projecte temàtic.
- Des d’una perspectiva de competències d’aprenentatge (desenvolupament social i ciutadania, autonomia i iniciativa personal, etc.): conjunt d’habilitats i capacitats per a integrar-se activament en una societat.
No hem d’oblidar, també, tenir en compte espais per poder gestionar els conflictes que sorgeixin, per parlar de com ens hem sentit durant les activitats, de què ens fa sentir la vinculació amb el grup i amb el projecte,… en definitiva, dels sentiments i emocions que ens genera la participació en el projecte.