Mirall

La incorporació de l’infant amb discapacitat al grup

La proposta educativa Mandala va incloure un capítol sobre criteris per adaptar les activitats a persones amb discapacitat. En la nova proposta educativa ens proposem mantenir aquest apartat per seguir orientant els equips educatius en la tasca d’educar des de la diversitat i per a la inclusió de tots els nois i noies que participen a l’esplai.

La manera en com treballem amb el grup l’acollida de l’infant amb discapacitat és determinant per a què aquest procés sigui integrador i tingui un lloc dins del grup. En aquest procés, tal com ens indica el professor Ignasi Puigdellívol, resulta d’especial rellevància les informacions inicials que donem al grup, les quals, tindran una triple finalitat:

  1. Entendre la discapacitat. Comprendre la discapacitat i evitar avançar-nos a les necessitats.
  2. Situar-se davant de l’infant amb discapacitat. Conèixer estratègies per proporcionar formes de comunicació adequades.
  3. Estimular les relacions i els vincles. Generar expectatives sobre els progressos.

Aquestes orientacions representen una ajuda per millorar la nostra pràctica en relació a l’atenció a la diversitat però sobretot pretenen ser un estímul per superar les pors a acollir més nois i noies amb discapacitat en els nostres centres. Algunes de les informacions que hem posat com exemple es poden proporcionar al grup quan sabem que s’incorporarà un/a company/a amb discapacitat. Però les més efectives són les que es van donant poc a poc, en moments escaients, als nois i noies amb els quals interaccionen més i també als que semblin més reticents a establir-hi relació.

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai