Encoratja't

7 bones pràctiques per educar en i per la igualtat

 

Canvi de cultura

El foment de la igualtat suposa un canvi profund en la cultura del centre que s’ha d’estendre a totes i cada una de les activitats que realitzem diàriament. No es pot reduir al desenvolupament de dinàmiques coeducatives puntuals o a la celebració de dies assenyalats.

Des de la infantesa

La identitat de gènere es construeix des del naixement. Per això, és clau que des de la primera infància treballem en la formació del pensament crític.

Practiquem amb l’exemple

Tenim la responsabilitat de ser bons referents pels nostres infants i joves. La nostra forma de pensar i d’actuar ha de ser coherent amb els valors que promou la igualtat. Això implica una revisió permanent dels nostres hàbits, comportaments i creences per prendre consciència dels privilegis o limitacions que hem après per haver nascut home o dona i la forma en què, inconscientment, ho transmetem als infants. Com diu la Gemma Lienas, “Pel que fa a les qüestions referides al gènere, a l’orientació sexual, etc, el nostre inconscient acumula molts prejudicis” (Coeducació, aposta per la llibertat. Marina Subirats).

Apostem per una cultura de la pau

La pau quotidiana com a autèntica llavor de la convivència. Per la mateixa raó, tolerància zero a qualsevol manifestació de violència des de la primera infància.

Observar i transformar

Observem la distribució dels espais, els jocs, les activitats, els contes, el llenguatge, els personatges que ambienten les històries… per analitzar què cal canviar des de la perspectiva de la coeducació. Tinguem present que quant més ric sigui l’entorn, més oportunitats de desenvolupament estarem proporcionant a les criatures.

Ampliem els models

Incorporem més referents de dones, de noves masculinitats i d’identitats diverses per tal que els infants tinguin diversitat de models en els quals reflectir-se.

Escoltar l’infant

Qualsevol canvi que emprenguem ha de comptar amb la participació activa dels infants per tal de promoure’n la seva implicació des de l’inici i fer-los protagonistes de l’acció educativa.

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai