Compartir

Proposta d’intervenció amb les famílies

La proposta educativa d’enguany ha de permetre a les famílies participar d’una manera activa en la vida de l’entitat, col·laborant amb els educadors i educadores dels seus fills i filles. La proposta ha d’estimular la funció específica de la família com a primera instància educativa.

Objectius
 Estimular la participació i la coresponsabilització.
La proposta ha d’oferir a les famílies la possibilitat de col·laborar en l’entitat d’esplai, ja sigui ajudant en tasques concretes derivades de les activitats amb els infants i joves, ja sigui amb alguna iniciativa específica adreçada a les famílies.
 Gaudir d’un espai d’intercanvi i de relació social.
La proposta d’enguany ha d’assegurar un escenari perfecte perquè les famílies es puguin trobar i compartir, realitzar activitats plegades, compartir coneixements i habilitats, aficions, interessos i motivacions.

Iniciatives concretes

Si partim del binomi donar-rebre, del compartir, com a eix clau en la dinamització dels grups de pares i mares, podem oferir diferents recursos i activitats.

Trueques familiars

Objectius
 Proporcionar a les famílies un espai on puguin intercanviar coneixements i habilitats i on la moneda de canvi no siguin els diners. Podem buscar alternatives com intercanviar servei per servei o, simplement, que cada intercanvi sigui valorat per les persones que el realitzen.
 Potenciar el coneixement mutu de les famílies.
 Oferir una alternativa del mercat capitalista

Desenvolupament
De ben segur que moltes de les famílies que formen part de la nostra entitat, tenen habilitats i coneixements que els encantaria poder compartir amb altres persones (fusteria, massatges, esports, tècniques diverses, receptes de cuina…)

El trueque que proposem el podríem organitzar fent un taulell d’anuncis a l’esplai, on els pares i les mares que volguessin, poguessin oferir i desitjar coses. En una tarja haurien de penjar l’oferiment o el desig que tenen, amb el seu nom, el seu telèfon o e-mail i la seva disponibilitat.

Cada família aniria al taulell d’anuncis i s’adreçaria a aquella persona que l’interessés.

En els primers moments, els monitors i les monitores hauríem de prendre un paper de dinamitzadors del projecte fins que aquest funcionés de manera autònoma.

Podríem anar més enllà i decidir quines famílies voldrien oferir els seus “serveis” a la resta de famílies del moviment i penjar-ho a la web de la Proposta educativa. D’aquesta manera podríem anar creant una xarxa potent de coneixement de famílies de la FCE.

Un valor afegit a aquest trueque seria que cada família pogués fer el retorn a la resta de famílies, via el taulell d’anuncis o via web, de la valoració que ha fet de l’intercanvi realitzat.

Compartir excursions

Objectius
 Possibilitar a les famílies anar d’excursió amb altres pares, mares i infants de l’esplai sense la necessitat que estigui organitzat per l’equip de monitors/es.
 Crear un espai de relació amb contacte directe amb el medi natural.
 Compartir les habilitats i els coneixements excursionistes dels pares i les mares.

Desenvolupament
De ben segur que hi ha moltes famílies que no surten amb els seus fills d’excursió perquè no coneixen les rutes adequades, o perquè els hi fa respecte sortir a la muntanya, perquè el pare o la mare estan sols o perquè simplement els fa mandra. Però segur que també tenim famílies a l’entitat que dediquen el seu temps lliure familiar a fer excursions amb bicicleta o són coneixedors de rutes per fer amb els infants.
La nostra proposta és poder organitzar els grups familiars, que les famílies que coneguin activitats interessants per fer amb els infants les puguin oferir a la resta de famílies i que autogestionin les excursions ells mateixos.

El llibre gastronòmic

Objectius
 Potenciar la relació i el coneixement de les famílies mitjançant les receptes de cuina.
 Socialitzar els coneixements culinaris de les famílies de l’esplai/moviment.
 Conèixer la diversitat cultural de les famílies.

Desenvolupament
Si demanéssim a les famílies que ens diguessin un dels grans plaers de la vida, segurament que un percentatge alt respondria la degustació d’un bon àpat.

Segur que moltes famílies que saben cuinar algun plat estrella après en un viatge, o dels seus avis…
Us proposem que dinamitzeu a les famílies mitjançant la recol·lecta de les seves receptes preferides. A partir d’aquí, podríem fer moltes propostes: fer un dia un àpat col·lectiu a l’esplai on cada família portés la seva recepta per compartir, recollir totes les receptes i fer un llibre per a tothom…

Podríem anar mes enllà i convertir aquest projecte en un projecte de tot el nostre moviment i recollir el màxim nombre de receptes de totes les famílies dels esplais de Catalunya per acabar editant un llibre i presentar-lo a Festa Esplai en el concurs gastronòmic.

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai