L’aprenentatge – servei en la proposta compartir
L’aprenentatge-servei és una metodologia adient per potenciar els valors de la creativitat i la generositat a través de l’art, perquè concreta i materialitza la dimensió social de l’acció creativa.
Posem uns quants exemples?
En un taller de guitarra, els nois i noies poden aprendre moltes cançons, fruir de la música i del treball en equip. Però també poden incorporar una utilitat social si es plantegen, per exemple, organitzar un concert i oferir les seves habilitats artístiques a altres infants hospitalitzats.
En una excursió, els nois i noies poden descobrir i estimar el seu país, poden aprendre a superar el cansament, o a orientar-se amb el mapa i la brúixola. Però també poden afegir una dimensió social si, a més a més, netegen una font que troben bruta i deixada i denuncien el fet a les autoritats municipals.
En un grup de teatre, els nois i noies poden aprendre tècniques d’expressió; organitzar-se; esforçar-se perquè l’obra surti molt bé, convidant a les seves famílies i amistats a l’estrena. Però també poden multiplicar l’impacte social del seu projecte si, a més a més, organitzen una ruta teatral en residències d’avis amb els quals poden compartir estímul i companyia.
Enguany es tracta d’impulsar aquesta utilitat social en totes les activitats on sigui possible. Naturalment, moltes altres activitats “no estrictament socials” són també importants des del punt de vista educatiu, i no hem d’abandonar-les. Però la proposta Compartir ha de servir precisament per viure la creativitat amb una dimensió generosa.