Compartir

Infants mitjans

Els nois i noies de 8 a 12 anys són un col·lectiu extremament interessant per molts motius: el desenvolupament del pensament lògic, les habilitats intel·lectuals vinculades al rendiment escolar, l’equilibri i la seguretat emocional propis de l’estadi final de la infància, l’augment de vocabulari i de capacitat de comunicació, la descoberta del sentit de l’humor, la maduració de la sociabilitat…

En aquest grup d’edat el descentrament egocèntric és ja un fet que permet estimular, amb certa facilitat, les conductes basades en l’empatia.

La imaginació serà una continuació del joc infantil de l’etapa anterior. La creativitat es tornarà, en aquest grup d’edat, més activa pel desenvolupament del pensament conceptual i del raonament.

Els objectius que cal perseguir amb aquests nois i noies es concreten, juntament amb l’estimulació de la creativitat i la generositat, en:
 La consolidació dels hàbits personals i socials.
 La potenciació de la receptivitat i la tolerància en les manifestacions artístiques.
 L’estimulació de les capacitat intel·lectuals i de reflexió.
 El reforç de la constància en els seus compromisos.

Objectius educatius específics

Hàbits i habilitats
 Que els nois i noies dominin les normes bàsiques de seguretat en el seu comportament vial.
 Que els nois i les noies millorin els hàbits d’ordre i neteja en relació amb l’entorn que els envolta.
 Que els nois i les noies reforcin els rituals de tracte social, dins i fora del grup, que fan la convivència més agradable: saludar, donar les gràcies, dir si us plau, no cridar ni interrompre…

Coneixements
 Que els nois i les noies desvetllin la seva imaginació i creativitat.
 Que els nois i noies desenvolupin i estructurin la seva capacitat organitzativa i de treball en equip en relació amb les activitats i projectes que es proposen dur a terme.
 Que els nois i noies identifiquin les situacions de risc o de perill, dels elements estètics i de les relacions entre les persones.
 Que els nois i noies comencin a comprendre les causes de les situacions injustes: discriminació, marginació, solitud…
 Que els nois i noies desenvolupin l’atenció, la concentració i la capacitat d’expressar-se en el diàleg entre iguals i amb adults.

Actituds i valors
 Que els nois i noies estableixin una relació de cooperació, tolerància, respecte i afecte entre ells mateixos i en relació amb les persones de
 Que els nois i noies desenvolupin actituds crítiques, de reflexió i d’interiorització de les experiències que viuen individualment i en grup.
 Que els nois i noies s’esforcin per ser autocrítics, per superar les frustracions, per no rondinar i veure el cantó positiu de les coses.
 Que els nois i noies s’esforcin per ser més responsables, coherents i constants en els seus compromisos individuals i de grup: assistència, assumpció de responsabilitats, etc.
 Que els nois i noies desenvolupin una actitud solidària envers els nois i noies que viuen en condicions dures o injustes.
 Que els nois i noies frueixin de la vida en grup, valorin les activitats interessants i d’utilitat social i les associïn a divertir-se i passar-s’ho bé.
 Que els nois i noies valorin la generositat en les amistats i en les persones que els envolten.

Missatges clau
A continuació, relacionem les principals idees o missatges clau, formulats en llenguatge planer que poden entendre els nois i noies (ben segur, però, que caldrà fer-ne adaptacions).
 Tots volem pertànyer a un grup on puguem divertir-nos i aprendre coses, fent activitats interessants per a nosaltres i per als altres.
 L’esplai és més divertit si tots hi participem i hi col·laborem perquè el grup funcioni bé i cada cop sàpiga fer més coses maques i més difícils.
 Entre tots podem ajudar a millorar l’entorn i a fer més agradable la vida de les persones, de manera que es noti la nostra col·laboració al nostre barri, a la nostra ciutat, al nostre país, a tot arreu on anem.
 Ens hem d’esforçar per ser amables, respectar-nos, tractar-nos com a iguals, ajudar-nos quan tenim problemes. Cal també evitar els mal humors i les manies que no porten enlloc i que fan la vida més desagradable.
 Cal aprendre a espavilar-se, saber fer les coses per un mateix i ser responsables.
 Hem d’estar oberts a aprendre d’experiències noves i de persones diferents, que viuen, parlen, mengen, canten, pinten, fan teatre o es vesteixen de manera diferent.
 Hem de descobrir allò que és injust i fer costat a les persones que pateixen injustícies per algun motiu: perquè tenen alguna disminució, perquè no tenen diners, perquè el seu país està en guerra…

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai