Compartir

I per acabar…

Propostes de debat per avaluar la proposta educativa a l’entitat

Una proposta de dinàmica

Us suggerim una proposta de dinàmica per utilitzar en les vostres jornades de monitors/es per tal de d’avaluar la feina del curs 2006/2007.
Us convidem a recuperar el document-base redactat a inici de curs amb els cinc temes clau que us vau proposar treballar com a equip en el si de la vostra entitat.

Ens podem ajudar de cinc plafons, cadascun d’ells portarà com a títol un dels temes clau. En el plafó podem afegir preguntes tipus:

 En quin grau s’ha assolit?
 Quins han estat els punts forts?
 Quins han estat els punts febles?
 Quins canvis hem observat en els grups d’infants a partir del treball d’aquest tema?

Mitjançant una pluja de targetes, cada persona escriurà les seves reflexions i aportacions i les enganxarà a cadascun dels plafons.
La persona dinamitzadora llegirà totes les aportacions i es procedirà a la reflexió i al debat. Finalment crearem un document
d’avaluació on es recolliran totes les opinions.

Per saber més…

A continuació us adjuntem algunes tècniques i metodologies de treball en grup per si us són d’utilitat.

Les tècniques i metodologies de treball en grup es fonamenten en diferents disciplines com la investigació-acció participativa o la dinàmica de grups, entre d’altres.

La investigació-acció, a banda de ser una metodologia d’investigació com el seu nom indica, és també un procés d’intervenció social, perquè promou l’anàlisi de la realitat com a forma de coneixement. Són els propis actors socials els que participen d’aquest procés amb la finalitat de desenvolupar i transformar el seu entorn més immediat. Podem trobar un exemple d’aplicació d’aquesta metodologia en els tallers de participació que són, d’una manera general, una reunió de grup guiada que té per finalitat definir i analitzar problemes, produir solucions de consens i aconseguir la coresponsabilitat dels actors socials implicats. Normalment en aquests tallers es promou la participació directa dels diversos sectors implicats en la problemàtica tractada.

Per altra banda, la dinàmica de grups es basa en el treball del grup com a font d’aprenentatge individual i social. Els grups es caracteritzen per una sèrie de forces complexes i la seva dinàmica és el que provoca el canvi en l’individu. La dinàmica de grups analitza tots els factors que intervenen en la interacció dels grups (l’ambient, el lideratge, el consens, els rols, etc.), i estableix unes fases en la constitució dels grups. A partir d’aquesta anàlisi, es deriven multitud de tècniques que treballen cada aspecte d’aquesta interacció.

Tant la investigació-acció participativa com la dinàmica de grups, es basen en la participació de la comunitat o del grup i la seva creativitat, com un procés d’aprenentatge que busca el canvi. L’adquisició de capacitats, habilitats i aptituds que es deriva de les seves tècniques i metodologies, és un aprenentatge que ens ajuda a resoldre problemes i a viure experiències que ens ajuden a transformar la vida.

Algunes de les tècniques que presentem a continuació no són només tècniques per a la dinàmica de grups, sinó metodologies de treball per arribar a solucions en processos participatius i que s’utilitzen en la planificació estratègica. Les tècniques també tenen els seus objectius que cal conèixer abans: algunes són més adequades per diagnosticar, d’altres per avaluar, per proposar o per prendre decisions. A continuació presentem un quadre orientatiu.

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai