Pràctiques i mecanismes de participació
Seguidament, recollim pràctiques i propostes de funcionament que afavoreixin la participació dels nois i noies:
- La pedagogia del projecte i l’aprenentatge-servei: és fonamenta en l’acció, una acció encaminada a assolir una fita col·lectiva. I quan els projectes incorporen la dimensió de servei als altres, també aprenem a contribuir amb la societat.
- Vida quotidiana: per tal que els infants s’impliquin i se sentin protagonistes dels seus projectes és necessari pensar en els recursos de funcionament del grup que marcaran un ritme creixent de participació i autonomia.
- Organització interna dels grups: té com a objectiu assolir gradualment cotes més elevades d’autogestió. L’estructura organitzativa dependrà de l’edat dels nois i noies, es fonamenta en la idea del treball cooperatiu en petits grups o equips.
- Les assemblees: espai organitzat perquè els nois i noies i l’equip educatiu parlin del funcionament general del grup, de la convivència, del treball i dels acords presos conjuntament.
- La comunicació en el lleure: estar ben informat i disposar de canals per expressar l’opinió garanteix un nivell de participació bàsic. Alguns mitjans per afavorir la comunicació són: les TIC, reunions amb famílies, díptics i revistes,…