Agora

Equip educatiu

Objectius Educatius

  • Prendre consciència del valor educatiu de la participació i de la importància de dotar les activitats, l’organització dels grups, l’entitat, d’un estil pedagògic que estimuli aquest valor en totes les seves dimensions.
  • Millorar els mecanismes i les practiques participatives que fem servir per fomentar la participació de tots els col·lectius que formen l’entitat.
  • Fer xarxa amb altres centres d’esplai, donar-se l’oportunitat d’aprendre dels altres i amb els altres.
  • Ser exigents amb la qualitat educativa de les activitats que portem a terme, estar oberts a innovar i fer de l’esplai un lloc d’aprenentatge, diversió, transformació i progrés.
  • Formar-se de manera continuada en els continguts de la proposta educativa i obtenir eines per fer-ne l’aplicació pràctica.

10 accions per enfocar la proposta

L’equip directiu de l’entitat
  1. Llegim a fons la proposta educativa i identifiquem quins són els punts forts i els punts febles de l’entitat en conjunt, en relació amb els mecanismes i les pràctiques participatives que fem servir.
  2. Repassem l’aplicació possible de la proposta educativa en espais educatius de l’esplai: els grups de dissabte, activitat diària, menjadors, activitats familiars, colònies, casals i campaments, etc.
  3. Fem un anàlisi de les necessitats formatives de l’equip i elaborem un pla de formació global per a tot el curs.
  4. Planifiquem els espais d’avaluació i seguiment de la proposta. Determinem de quina manera, amb quines eines o recursos, podríem constatar si hem assolit o no els objectius previstos de cara a millorar actuacions futures.
  5. Elaborem un calendari general de l’aplicació de la proposta educativa que orienti els equips en la concreció de les activitats per a cada franja d’edat.
L’equip educatiu de cada grup
  1. Estudiem els diversos materials i aprofundim en la proposta específica que s’ha plantejat per a cada franja d’edat. Proposem-nos fites més ambicioses.
  2. Fem un diagnòstic sobre el nostre grup en relació amb els valors que relacionem amb la participació: autonomia personal, autogestió del grup i compromís social, a partir dels objectius que s’han proposat per a cada edat. Elaborem una llista amb 10 accions assolibles.
  3. Dissenyem l’adaptació de la proposta al grup: concretem els objectius, adeqüem l’ambientació i les activitats a les necessitats i interessos del grup, prevegem l’organització interna, etc.
  4. Decidim quines activitats i projectes podem compartir i dur a terme amb altres grups de l’esplai i/o altres entitats.
  5. Elaborem el calendari específic tenint en compte els criteris generals pautats.

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai